SAFFRANSBULLAR MED VIT CHOKLAD- OCH PISTAGEFYLLNING

Att baka saffransbullar är riktig nostalgi för mig. När jag var liten bakade jag alltid lussebullar och kransar tillsammans med mamma och farmor inför första advent, för att sedan sälja på skolans julmarknad. Det var det mysigaste jag visste. Nu när jag inte längre bor hemma får jag se till att själv hålla i traditionerna, och jag tycker fortfarande det är riktigt mysigt!

Däremot har jag experimenterat lite med receptet vi använde oss av och i helgen fick jag till de godaste saffransbullarna jag ätit, så fantastiskt saftiga. Jag valde att fylla mina bullar med vanilj, hackade pistagenötter och vit choklad. Riktigt lyxiga!

DSC_0265

Vad är hemligheten?

  • Dels väljer jag att mortla min saffran tillsammans med socker och låta det dra i vatten i minst 30 min. På så sätt kommer all smak från saffranet fram.
  •  Jag gör också en fördeg till min bullar. På så sätt utvecklas glutentrådarna ordentligt vilket gör dem riktigt saftiga.
  • Att arbeta degen ordentligt är också viktigt för att få en riktigt god och saftig bulle, mycket längre än man tror! I maskin tar det ofta upp emot 15 minuter och knådar du för hand tar det ännu längre tid. För att säkerställa att degen är klar, gör ett glutentest! Ta då upp en liten bit deg, dra ut den försiktigt och försök göra degen så tunn som möjligt. Du ska nästan kunna se igenom den utan att den spricker.
  • Ett sista knep är att jag alltid penslar mina bullar med sockerlag direkt efter de kommer ut ur ugnen. Dels gör det att bullen får en riktigt fin och glansig yta, men det gör också att fukten stannar kvar inne i bullen och på så sätt blir den mycket saftigare! 

RECEPT, ca 14 bullar

SAFFRANSBLANDNING
½ g saffran
12 g socker (1 msk)
15 g vatten (1 msk)

1. Stöt saffran tillsammans med sockret.
2. Blanda med vatten och låt stå och dra i ca 30 minuter.

FÖRDEG
25 g jäst
300 g mjölk (3 dl)
240 g mjöl (4 dl)

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löser sig. 
3. Tillsätt mjölet och saffransblandningen och arbeta ihop. Kör den gärna i en köksassistent i ca 5 minuter. 
4. Plasta bunken och låt jäsa i ca 30 minuter. 

SAFFRANSDEG
210 g mjöl (3,5 dl)
90 g socker (1 dl)
2 g salt (2 krm)
90 g rumsvarmt smör

1. Tillsätt resterande ingredienser och kör i köksassistenten tills du får en fin och glansig deg. Det tar ca 10-15 minuter.
2. Låt degen vila i ca 30 minuter under plastfolie så den släpper sin spänning. 
3. Gör under tiden fyllningen (recept på den finns lite längre ned).

4. Ta upp degen och kavla ut den till en rektangel om ca 45×70 cm 
5. Bred fyllningen över degen och forma till bullar på valfritt sätt.
(Jag viker över degen en gång, skär den i långa remsor och snurrar en remsa runt två fingrar som ett nystan).
6. Lägg bullarna på en plåt och täck med plastfolie. Låt jäsa i ca 2 h.
7. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla bullarna med ägg och strö hackade pistagenötter över dem. 
9. Grädda i ca 8-10 minuter.
10. Ta ut och pensla bullarna direkt med sockerlagen (recept nedan).
11. Låt svalna något, sedan är det bara att njuta!  


FYLLNING

150 g rumstempererat smör 
90 g socker (1 dl)
10 g vaniljsocker (2 tsk)
100 g vit choklad 
100 g oskalade pistagenötter 
(Ytterligare 100 g till garnering) 

1. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Bred över degen.
2. Skala och hacka nötterna. 
3. Grovriv eller hacka chokladen och strö den och nötterna över degen. 
4. Snurra ihop till en bulle.

SOCKERLAG
1 dl socker
1 dl vatten

1. Koka upp socker och vatten.
2. Pensla över dina bullar direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.

Stort lycka till med bullbaket!