PEPPARKAKSCHEESECAKE MED KOLAFYLLNING

December närmar sig för varje dag som går. Mina nära och kära måste vara så trötta på mig, för faktumet att julen snart är här är någonting jag påmint om sedan september. Därför kan jag inte hålla mig längre.. Från och med idag kommer mina julrecept börja publiceras! Jag är såå taggad och hoppas innerligt på att ni kommer gilla mina recept.

Ni som följer mig på Instagram har kanske sett att jag haft ett skolarbete under oktober/november månad där vi fick i uppgift att skapa ett helt nytt magasin, och ämnet fick vi välja helt själva. Jag och mina 3 vänner valde att göra ett magasin om no-bake, alltså att baka utan ugn. Därav har jag minst sagt legat i under oktober månad för att fylla ut magasinet med julrecept och foton på de färdiga bakverken. Magasinet fick namnet “NOVEN” (från no-oven) och det hela resulterade i 10 nya julrecept. Flera av dessa kommer självklart att publiceras här på bloggen, något jag verkligen ser fram emot!

DSC_0116

Jag tänker att jag rivstartar julen på bloggen med ett av mina absoluta favoritrecept från tidningen, nämligen en pepparkakscheesecake med kolafyllning. Den är gjord på en pepparkaksbotten, följt av dulche de leche och ett lager av mammas FANTASTISKA glass. Den är så god att det inte går att beskriva med ord. Jag har ätit denna glass sedan barnsben och har aldrig varit med om att ingen gillat den. Det är minst sagt ett kvitto på att den går hem hos alla, både barn som vuxna! 

Smygstarta julen tillsammans med mig den här veckan! Är det för tidigt? Spara det här receptet och gör det när ni känner att det är okej att börja med julbaket, för denna cheesecake vill ni inte gå miste om!

DSC_0161

RECEPT

BOTTEN
200 g pepparkakor
70 g smör
1 msk socker
1 burk dulce de leche

1. Klä en springform med bakplåtspapper.
2. Krossa pepparkakorna i en mixer eller matberedare. Smält under tiden smöret.
3. Blanda pepparkakor, smält smör och socker i en bunke.
4. Tryck ut massan i springformen och ställ in i frysen i ca 1 h.
5. Bred sedan ut 1 burk dulce de leche över botten.

FYLLNING
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl socker
85 g philadelphiaost
3 äggvitor

1. Vispa ihop grädde och vaniljsocker i en bunke.
2. Vispa ihop äggulor, socker och philadelphia i en annan.
3. Vispa äggvitor till ett hårt skum i ytterligare en bunke.
4. Vänd sedan ned vaniljgrädden i philadelphiablandingen. 
5. Vänd slutligen ned äggvitorna.
6. Häll smeten över botten och kolasåsen.
7. Ställ in i frys i minst 3 h, helst över natten. Ta ut en stund innan serveringen så den hinner tina. 
8. Toppa med valfria bär. Jag valde sockrade tranbär och björnbär, supergott!

DSC_0090
DSC_0078