KEY LIME PIE

Key Lime Pie.. Floridas stolthet. Denna sötsyrliga paj kan jag verkligen inte få nog av! Pajen kommer ursprungligen på Florida, Key West för att vara specifik. Namnet har den fått från de små limefrukterna som växer där.

DSC_0265

Är du en nybörjare på bakning? Ta det lugnt. Att göra Key Lime Pie är enkelt! En botten görs på digestive och smör och gräddas sedan några minuter i ugnen. Jag väljer även att tillsätta socker och salt för att höja smaken på skalet ytterligare. Inte nog med att botten är enkel, fyllningen görs på endast tre ingredienser. Ja, du läste rätt. Tre ingredienser (!). Limesaft, -skal, kondenserad mjölk och äggulor rörs ihop och får sedan stå och dra i ungefär 1 h. Varför jag väljer att addera även limeskal i min fyllning är för att den höjer smaken av lime ytterligare. Pajen får en perfekt balans av det syrliga från limen och det söta från den kondenserade mjölken. Däremot föredrar jag att sila bort limeskalet innan pajen gräddas eftersom jag vill ha en så len och krämig fyllning som möjligt. När det kommer till topping skiljer sig åsikterna en del. Vissa väljer att täcka sin paj med lättvispad grädde, och det är helt okej! Däremot föredrar jag att toppa min Key Lime Pie med en härlig, italiensk maräng som bränns av med en brännare. Mums.. Men här är det alltså helt fritt att välja!

Ja, jag vet att den här pajen kopplas främst till sommaren med sina fräscha och syrliga smaker och sitt härliga, somriga utseende. Men det är också därför jag väljer att göra den här mitt i mörka, kalla november. Vi behöver någonting som livar upp denna månad! Jag tycker heller inte att man ska haka upp sig för mycket på vad som passar till vilken period på året, du kan ju äta allt året runt. Så är det du som bjuder på dessert i helgen? Varsågod!

DSC_0280

Här får du även lite tips som du kan tänka på när du gör Key Lime Pie!

  • Låt skalet svalna innan du häller på fyllningen. På så sätt håller den formen bättre.
  • Förvara pajen kyld i helst 4 h innan serveringen. Detta gör att pajen får stå till sig och dra åt sig av smakerna ordentligt. Därför gör du med fördel pajen dagen innan du ska servera den.
  • Har du ingen brännare att bränna av marängen med? Det är lugnt! Sätt pajen lite högre upp i ugnen på 150° och grädda i ca 2-3 minuter, då får marängen en fin yta. Men håll koll, det går fort! (Eller gör som jag när min brännare tog slut på gas. Jag brände då av min maräng med hjälp av tändstickor, haha!)
  • Vill du inte ha maräng på din paj? Både grädde och glass fungerar.
DSC_0271

RECEPT
(Jag gjorde min paj i en rektangulär form, men det går såklart även bra att göra den i en rund form)

PAJSKAL
100 g smör
200 g digestivekex
2 msk socker
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175°
2. Smält smöret och krossa kexen i en matberedare/mixer
3. Blanda ihop smöret med kexen, sockret och saltet
4. Tryck ut i en form, gärna med löstagbar botten
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter

FYLLNING
5 limefrukter
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk

1. Sänk värmen till 150°.
2. Pressa limen och riv skalet.
3. Blanda ihop med äggulor och kondenserad mjölk.
4. Låt smeten stå i ca 1 h för att dra till sig smaken från limen.
5. Sila sedan smeten för att få bort limeskalet.
6. Fyll pajskalet med smeten.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt pajen svalna och ställ sedan in i kylen i några timmar innan servering, gärna över natten.

MARÄNG
4 äggvitor
1/2 dl vatten
2 dl socker

1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en maskin.
2. Koka upp vatten och socker till 121°.
3. Häll sockerlagen långsamt, i en tunn stråle, ned i äggvitorna.
4. Vispa marängen tills den blir kall.
5. Klicka eller spritsa ut marängen över din Key Lime Pie.