KARDEMUMMAFUDGE MED BRYNT SMÖR

DSC_0350

Förra veckan tipsade min syster mig om att göra fudge med smak av kardemumma. Jag tyckte det lät som en bra idé och började direkt knåpa på ett recept. Egentligen har jag ganska svårt för fudge, jag tycker att de kan vara lite för sockriga och gryniga. Men dessa blev SÅ goda! En fantastiskt len fudge och man verkligen känner smaken av kardemumma och det brynta smöret gör att fudgen både får en karaktäristisk smak och nötighet. Jag väljer även att tillsätta mjölkchoklad i min fudge, det passar riktigt bra. Och de saltrostade nötterna.. Ja, ni hör ju. Jag kommer garanterat göra denna fudge igen när julafton närmar sig!

När jag berättat för vänner att jag gjort fudge har flera sagt ”Men vad är egentligen fudge?”. Därför tänker jag klargöra vad fudge är innan receptet.
Fudge påminner om kola i smaken men är lite mjukare i konsistensen, traditionellt sett är fudgen också grynigare. Detta beror främst på temperaturen de kokas till. Kola kokas till 123-125° och fudge till 116°.

KARDEMUMMAFUDGE
50 g smör
3 dl socker
3 dl grädde
1 dl sirap
1 msk kardemummakärnor
1 nypa salt
400 g hackad mjölkchoklad

1. Bryn smöret och kyl det sedan.
2. Mortla kardemumman.
3. Koka upp socker, grädde, sirap och kardemumma till 116°.
4. Ta bort från plattan och rör ned smöret och chokladen.
5. Tillsätt saltet.
6. Häll upp fudgen i en form klädd med bakplåtspapper och strö saltrostadenötter över.
7. Låt den svalna och ställ sedan in i kylen. Skär i bitar när den är riktigt kall. 

SALTROSTADE NÖTTER
150 g nötter
2 nypor salt
2 msk vatten

1. Sätt ugnen på 180°.
2. Grovhacka nötterna och blanda med vatten och salt.
3. Strö ut nötterna på en plåt och rosta i ugnen.
4. Ta ut plåten efter fem minuter och rör runt. Sätt in plåten igen och rosta i ytterligare 5 minuter. Det borde räcka med totalt 10 minuter men det beror på hur varm din ugn blir och hur stora nötter du har.