KANELSEMIFREDDO

DSC_0173

Den här semifreddon gjorde jag nu när jul börjar närma sig. Den är smidig att göra och smakar alldeles ljuvligt! Jag serverade min semifreddo med sockrade tranbär och jag tycker det blir så gott! Det syrliga från tranbären tillsammans med sockret och det söta från glassen är en perfekt kombination. 

Ordet semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en dessert som liknar glass, men skiljer sig i form av att den består av ägg och redan vispad grädde som fryses. Semifreddon kan liknas vid en mousse i texturen i och med att den inte är lika hård som glass. Den blir fantastiskt len och krämig och jag fullkomligt älskar denna dessert!

RECEPT
2 äggvitor
3 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt  

1. Vispa ihop äggvitorna till ett hårt skum.
2. Vispa grädden. Den ska bli fast men inte för hård, sluta vispa när den börjar bilda toppar.
3. Vispa äggulor, socker, kanel, vaniljsocker och salt vitt och pösigt. Det tar ca 1-2 minuter.
4. Vänd ned grädden i kanelsmeten.
5. Vänd till sist ned äggviteskummet.
6. Klä en form med bakplåtspapper, t.ex. en brödform, och häll smeten i den.
7. Ställ in i frysen i minst 4 h.

Du sockrar tranbären bäst när de kommer direkt från frysen. Blanda dem då med lite socker och strö över din glass, mums! Använder du färska tranbär rekommenderar jag att spruta lite vatten på dem innan de rullas i socker så att det fastnar.

Lycka till!