BLÅBÄRSKAKA MED KARDEMUMMASMUL

DSC_0096

Kakan:
150 g brynt smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl vetemjöl
250 g blåbär

1 msk socker
2 tsk poatismjöl

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smöra och mjöla en form. Spänn gärna fast ett bakplåtspapper i botten också så får du lättare av kakan från formen.
3. Bryn smöret och ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
6. Sikta ned vaniljsocker, bakpulver, salt och vetemjöl i äggsmeten. Blanda runt.
7. Rör ned smöret och blanda till en smidig smet.
8. Häll smeten i en form.
9. Blanda blåbären med sockret. Om du använder frysta blåbär så blanda även ned 2 tsk potatismjöl. Då kommer de inte ge ifrån sig lika mycket vätska.

Smuldegen:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl strösocker
2 msk sirap
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

1. Nyp ihop alla ingredienser i en bunke.
2. Häll blåbären över kakan och tryck ned dem lite.
3. Smula smuldegen över kakan och sätt in i ugnen i ungefär 50 minuter.
4. Ta ut och låt svalna något.

Pudra över florsocker och servera med vaniljvisp eller glass!